Dýňový olej v kuchyni

posted Jul 25, 2013, 6:42 AM by admin _



Dýňový olej, lisovaný ze semínek dýně – tykve obecné, je jedním z blahodárných panenských olejů. Mezi ostatními oleji vyniká v několika parametrech.
Vysoký obsah zinku

Panenský dýňový olej je ceněný především pro vysoký podíl zinku, kterého obsahuje více než ostatní panenské oleje. Najdeme v něm i komplex vitamínů a minerálních látek, kyselinu listovou a nenasycené mastné kyseliny.
Nevšední barva a lahodná chuť

Panenský dýňový olej upoutá svou nezvyklou zeleno-hnědou barvou, která může připomínat motorové oleje. Tak dokáže dýňový olej dodat netradiční barvu pokrmům studené kuchyně. A nejen to. Vedle množství cenných látek obohacuje dýňový olej zdravou kuchyni také o jemnou oříškovou chuť a vůní s lahodně sladkým nádechem.


Využití dýňového oleje v kuchyni

Dýňový olej tak nachází uplatnění jako zdravá ingredience slaných i sladkých pokrmů. Skvěle dochutí zeleninové saláty a dresinky, pesto nebo nejrůznější pomazánky. Hodí se i do vařené rýže, těstovin nebo brambor. Dýňový olej se užívá i k zakapání polévek. Dokáže přidat lahodnou chuť grilované zelenině či masu. Nehodí se však pro tepelnou úpravu, rozhodně se nedá užívat na smažení.

Gurmáni kombinují dýňový olej s různými sýry.

Ti, co si potrpí na sladké, pak dýňový olej přidávají třeba do ovocných salátů a sladkých moučníků.



Působení dýňového oleje

Dýňový olej se konzumuje vnitřně, má výborné antioxidační vlastnosti. Je známý jako zdroj mužské potence, užívá se při problémech s prostatou, ale také ledvinami nebo při zánětech močových cest. Tak může být prospěšný i ženám. Vysoký obsah zinku podporuje regenerační procesy a obnovu buněk. Dýňový olej tak napomáhá i kvalitě pleti, vlasů a nehtů.

Pro své regenerační a výživné působení se aplikuje také přímo na pokožku jako tělový olej nebo jako balzám na vlasy.
Comments