Kokosový olej na vaření

Datum přidání: May 24, 2012 2:34:8 PM

Kokosový olej upoutá téměř okamžitě – svou nezaměnitelnou exotickou vůní, která připomíná relaxační dovolenou a tropické panenské ostrovy, odkud pochází. Cenné složení v podobě nasycených mastných kyselin se uplatňuje v péči o poškozenou a suchou pokožku. Díky svým antibiotickým vlastnostem se panenský kokosový olej užívá také jako hojivá mast při nejrůznějších kožních problémech. Nenahraditelný je také při exotických masážích. Kokosový olej však vedle vnějšího nachází i vnitřní užití.

Panenský kokosový olej ve studené i teplé kuchyni

Panenský kokosový olej, resp. kokosový tuk je pro své cenné složení a lahodnou vůni také součástí zdravé kuchyně. Užívá se na vaření ve studené i teplé kuchyni.

Hodí se jako složka pomazánek nebo majonéz, může nahradit máslo i další běžně užívané tuky. Skvěle dochutí maso, pečenou či grilovanou zeleninu. Lehce exotickou vůni dodá například klasickým pečeným bramborám.

Panenský kokosový olej jako ingredience orientálních pokrmů, tradičně se užívá k dochucení ostrých pokrmů. Hodí se i na smažení, protože se nepřepaluje ani při nejvyšších teplotách.

Skvěle dochutí sladké dezerty a nejrůznější moučníky při pečení. Můžete na něm třeba osmažit palačinky na sladko.

Pokrmům dodává netradiční, exotickou vůni a chuť, navíc se skvěle tráví a podporuje metabolismus.

Kokosový olej na hubnutí

Kokosový olej představuje nenapodobitelnou ingredienci zdravé kuchyně. Je vhodný i při hubnutí. Snadno se totiž vstřebává a neusazuje se v těle. Nezatěžuje štítnou žlázu.

Zvláště při hubnutí se uplatňuje jeho schopnost dodávat energii postupně. Dokáže tak zasytit a zbavit pocitů hladu na několik hodin. Také reguluje hladinu krevního cukru a předchází tak tzv. chutím na sladké.

Oproti ostatním běžně užívaným tukům má kokosový olej nižší energetickou hodnotu. Neobsahuje cholesterol.